تاثیر دلار بر مسکن
تاثیر دلار بر مسکن
تاثیر دلار بر مسکن امروزه بر هیچ کس پوشیده است. با توجه به افزایش قیمت دلار در بازار و نوسانات اقتصادی که در کشور رخ می دهد، بازار خرید آپارتمان و بازار مسکن به یک فضای شکننده تبدیل شده است. با توجه به نمودار صعودی قیمت بورس و دلار و همچنین نمودار تصاعدی قیمت مسکن، می توان نتیجه گرفت که این دو بر یکدیگر تاثیر دارند. در این مقاله تلاش داریم تا با توجه به افزایش قیمت دلار، تاثیر دلار بر مسکن را بررسی و ارزیابی کنیم.
با توجه به نمودارهای ۱۰ سال اخیر از بازار مسکن و بازار دلار به نتایج جالبی دست می یابیم. با تحلیل نمودار فوق مشخص می شود که از سال ۸۸ شمسی به مدت ۴ سال افزایش رشد قیمت مسکن به نسبت دلار کمتر بوده و ضعیف تر عمل کرده است. البته این نمودار رو به پایین به مدت ۱ سال در سال ۹۲ تا ۹۳ به صورت صعودی ادامه داشت و پس از آن، مجدد بازار مسکن و املاک رکود خود را تجربه کرد و وضعیت آن به نسبت دلار ضعیف تر شد. اما از سال ۹۷ مسکن توانست عقب ماندگی خود را جبران کند.
چگونگی تاثیر دلار بر مسکن:
به طور کلی می توان عنوان کرد که تاثیر دلار بر مسکن به دو صورت بلند مدت یا کوتاه مدت خواهد بود. اگر در کوتاه مدت نوسانات بررسی شوند، قیمت ارز و دلار با قیمت مسکن رابطه عکس دارد. اما چنانچه در بلند مدت قصد تحلیل داشته باشید، متوجه خواهید شد که این ارتباط به صورت مستقیم است. در واقع می توان به این شکل عنوان کرد که در کوتاه مدت تاثیر دلار بر مسکن اگر که دلار سیر صعودی داشته باشد به صورت منفی است و بازار مسکن از رونق خواهد افتاد. البته این رکود تا حدی برای مستاجران خوب است زیرا منجر می شود که ارائه خانه برای رهن و اجاره با هزینه متعادل تری ثبت شود. با توجه به این دلیل مردم و سرمایه داران بیشتر تلاش می کنند تا سرمایه خود را در بازار ارز سرمایه گذاری نموده و از بهره های کوتاه مدت، سود ببرند. در همین راستا ممکن است املاک خود را با قیمت کمتری نیز حتی بفروش برسانند.
در بلند مدت دقیقا عکس این مورد رخ می دهد. تاثیر دلار بر مسکن می تواند باعث بالا رفتن قیمت ملک و خرید آپارتمان شود. در این شرایط تمام تمهیدات مرتبط با مسکن از جمله میلگرد، سنگ، سیمان و … گران می شود و در نهایت قیمت تمام شده ساختمان افزایش می یابد. این بالا رفتن هزینه برای اقتصاد کشور بسیار خطرناک است زیرا منجر به بالا رفتن بهای تک تک اقلام مصرفی خانوار ها می شود.
در دنیای اقتصاد تمام داد و ستد ها و معاملات به یکدیگر وابسته هستند. هر تغییر در یک بخش از اقتصاد کشور می تواند به سایر بخش ها نیز سود یا زیان برساند. البته این مهم را نیز باید در نظر گرفت که تاثیر دلار بر مسکن گاها تنها بر روی قیمت مسکن مشاهده نمی شود بلکه می تواند عامل اساسی ایجاد تورم یک مملک گردد.
تاثیر دلار بر مسکن چه تغییراتی را بر روی سرمایه گذاری ایجاد می کند؟
قطعا شما نیز با این سوالات روبرو شده اید که با توجه به تاثیر دلار بر مسکن بر روی کدام یک سرمایه گذاری کرد؟ برای پاسخ به این سوال حدس ها گفته های مختلفی از کارشناسان به گوش می رسد. موافقان و مخالفان با توجه به تاثیر دلار بر مسکن دلایل اقتصادی و سیاسی خاصی برای نظرات خود ارائه می دهند. عوامل مختلف چون تحریم ها، افزایش قیمت دلار، کاهش ارزش ریال، تورم و … می تواند تصمیم گیری صحیح را سلب کند.
بازار ارز یکی از بازار هایی است که هر گونه تغییر قیمتی به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر روی مسکن و ملک تاثیر دارد. بیشترین تاثیر دلار بر مسکن باعث بالا رفتن مواد اولیه ساخت و ساز می شود. وقتی هزینه تمام شده ساخت افزایش یابد لذا برای خرید آپارتمان می بایست هزینه بالایی نمود. از طرف دیگر باید در نظر داشته باشید که اگر قدرت خرید مسکن در جامعه کم شود، مردم و بازار به سمت سرمایه گذاری در موارد دیگر چون طلا، ارز و … روی می آورند و همین امر موجب می شود که تاثیر دلار بر مسکن یک رکود طولانی مدت را ایجاد کند.
با توجه به رشد ارز و دلار در بازار؛ می توان تاثیرات مستقیم آن را در خرید و اجاره خانه و آپارتمان مشاهده نمود. تاثیر دلار بر مسکن یکی از عوامل مهم در رشد قیمت آن می باشد، این مورد می تواند نیرو محرکه اصلی برای تغییر بازار محسوب گردد. در واقع می توان به این شکل بیان نمود که دلایل افزایش قیمت مسکن به دلیل عرضه و تقاضا نیست بلکه این مورد ناشی از تورم و بالا رفتن قیمت دلار است. اقتصاددانان بیان می دارند که در این شرایط بازار مسکن تنها در صورتی به ثبات نسبی می رسد که بازار دلار ثابت شود و قیمت ارز واحد تصویب شود.
اگر تاثیر دلار بر مسکن را یک امر ثابت شده در نظر بگیریم، قیمت خانه و ملک هر روز دچار تغییر شده و با در نظر گرفتن تغییرات در سایر بازارها بروز می شود. البته باید در نظر داشت که در این شرایط خرید و فروش نیز بسیار سخت می شود زیرا خریدار مایل است تا به جای انتظار جهت طی شدن روال اداری، یک وکالت تام از فروشنده دریافت نموده تا به محض دریافت استعلامات و طی شدن روال اداری، اقدام به سند زدن نماید.
با این تفاسیر مشخص می شود که تاثیر دلار بر مسکن می تواند می تواند در راستای تاثیر بازار های موازی با مسکن بر روی بازار ملک باشد.برای اینکه بتوان جلوی افزایش قیمت ها را گرفت، لازم است تا دلار به یک ثبات نسبی رسیده و عرضه افزایش یابد.
آیا کاهش قیمت ارز تاثیر دلار بر مسکن را کاهش می دهد؟
کاهش قیمت دلار می تواند موجب گردد تا دلارهای خانگی به فروش برسند. همین امر نقدینگی را افزایش خواهد داد. نقدینگی در بازار های دیگر وارد می شود و این بین بازار خرید املاک از دیرباز یک بازار پرطرفدار بوده است. البته در این خصوص نمی توان به صورت قطع انتظار نزول فاحشی را داشت اما آنچه ثابت شده است، این مورد می باشد که این دو بر یکدیگر تاثیر مستقیم دارند.
نکته مهم اینجا است که باید دقت نمود، سود در بازار مسکن در دراز مدت نمایش داده می شود. نمیتوان بر اساس تغییرات روزانه و تلاطمات برهه ای اقتصادی نتیجه را مشاهده کرد. محققان عنوان می نمایند که برای رفع چالش تاثیر دلار بر مسکن، زمانیکه تقاضا بالا می رود لازم است تا این تقاضا تعدیل گردد. در غیر این صورت، این امکان وجود دارد که تورم دو برابر ایجاد گردد.
گذری بر تاثیر دلار بر مسکن طی ۱۰ سال گذشته:
در دهه ۸۰ همانند دهه ۹۰، جامعه دچار نوسان قیمت ارز و مسکن گردید. در دهه ۸۰ به دلیل تقاضای بالای مسکن و در دهه ۹۰ به دلیل بالا رفتن قیمت دلار، جامعه دچار تورم پیش بینی نشده ای شد. با توجه به بررسی ها و تحقیقات انجام شده، هر افزایش قیمتی در این شرایط که دلار دارای نوسان زیادی است، منجر به ایجاد تورم می شود.
تاثیر دلار بر مسکن همانند تاثیر دلار بر بازار های موازی است به این معنا که هم باعث بالا رفت مستقیم اجناس می شود و هم بر روی قیمت های تمام شده کالا و خدمات اثر میگذارد. برای بررسی این دو بازار لازم است تا نرخ رشد را در دراز مدت بررسی کنیم اگر در دوره ۵ ساله شیب نمودار رشد به اندازه ۱٫۵ درصد باشد، به این معنا خواهد بود که فارغ از عوامل محیط و سایر بازار ها این افزایش قیمت طبیعی است اما در سایر موارد که شیب نمودار به یکبار تغییر می کند لازم است تا در خصوص عامل های دیگر تاثیر گذار جستجو نمود.
جمع بندی:
در اغلب مواد قیمت مسکن به صورت آرام و با شیب ملایم انجام می شود. اگر افزایش قیمت دلار افزایش یابد و وضعیت اقتصادی کشور بهبود نیابد، پیش بینی می شود در آینده افزایش قیمت چشمگیری در بحث مسکن اتفاق می افتد. معمولا تاثیر دلار بر مسکن به این شکل است که با افزایش قیمت تدریجی مسکن، این مورد کم کم و در دراز مدت با یکدیگر همسو شوند. به عبارت دیگر تغییرات و جهش های آنی بر روی نمودار افزایش نرخ تاثیری ندارد.
در بررسی اقتصادی و در راستای تاثیر دلار بر مسکن، باید عنوان کرد که اگر تورم ناشی از افزایش قیمت بازارهای سرمایه و بورس مهار نگردد، کم کم تاثیرات آن بر سایر بازار ها قابل مشاهده است. همین امر موجب می شود تا پس از مدتی سایر بازار ها از جمله مسکن و املاک با افزایش قیمت ها همسو شده و تورم موجود چندین برابر شود.
در وضعیت فعلی اقتصادی باید عنوان نمود که تاثیر دلار بر مسکن هنوز آنچنان زیاد نمی باشد و آنچه ما امروز به عنوان گرانی می بینیم، موردی است که از سال ها پیش اتفاق افتاده و در حال ادامه است. تاثیر دلار بر مسکن اگر که بازار ارز و بورس کنترل نشود در آینده نزدیک بسیار دگرگون خواهد شد.